Warsztaty kulinarneWtorkowe popołudnie 13 lutego 2018 r. obfitowało w kolejne wydarzenia. Tym razem Wiejski Ośrodek Kultury zaprosił nas do świetlicy w Suchej Górnej. Tutaj, w ramach ŻAK-ART-u, miały miejsce trzy atrakcje.

Najpierw wysłuchaliśmy wykładu poświęconego tradycji kulinarnej Polkowic. Specjalistą był dr Grzegorz Sobel. Wzbogaceni wiedzą przystąpiliśmy do warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Sylwię Biały z „Piekielnej Kury” w Lubinie. Pod kierunkiem pani Sylwii robiliśmy burgery, poznając przy okazji kilka kulinarnych sztuczek, np. jak zrobić majonez, sos barbecue czy czarną bułkę do burgera. Następnie przystąpiliśmy do konsumpcji efektów naszej pracy.

Posileni, nie tylko burgerami, ale także rarytasami przygotowanymi przez panie z Suchej Górnej, zostaliśmy zaproszeni do capoeiry. Okazało się, że nie jest to łatwa sztuka. Znalazło się jednak kilka odważnych osób do wypróbowania swoich sił.

Zmęczeni, ale uśmiechnięci, wzbogaceni o książki z przepisami, wróciliśmy do domów. Chętnie powtórzymy tę przygodę w przyszłym roku.

Opracowanie: Daria Grabowska.

GALERIA ZDJĘĆ: